Vit. C
Witamina C
Witamina C jest jedynym biologicznie aktywnym izomerem kwasu askorbinowego - kwasu L-askorbinowego. Jest to związek rozpuszczalny w wodzie. Ciało ludzkie nie produkuje i nie kumuluje witaminy C. Dlatego tak ważne jest uwzględnienie żywności w codziennej diecie zawierającej ten związek. Działanie na ciało utrzymuje się, zwykle przez 8-14 godzin, po czym korzystne właściwości zostają osłabione. Nadmiar jest wydalany z organizmu za pomocą amoniaku.
Przydatne właściwości vit C
- Witamina C (kwas askorbinowy) poprawia zdrowie zębów, dziąseł, tkanki kostnej, pozytywnie wpływając na stan naczyń, pomagając je wzmocnić.
- Witamina C wspomaga gojenie się ran, złamań. Kwas askorbinowy zapobiega rozwojowi awitaminozy, szkorbutu, wspomaga wchłanianie żelaza, poprawia blizny na skórze.
- Witamina C zwiększa odporność, zmniejsza prawdopodobieństwo grypy i przeziębienia, a kwas askorbinowy przyspiesza leczenie tych chorób.
- Witamina C jest uważana za jeden z ważnych przeciwutleniaczy dla organizmu człowieka.
Sprawdź też: tutaj
Dzienne zapotrzebowanie na vit C
Potrzeba dla każdej osoby w witaminę C zależy od takich czynników jak wiek, płeć, wykonywana praca, warunki klimatyczne, złe nawyki. Ważne znaczenie ma również stan ciąży i laktacji.
Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie wraz z różnymi chorobami (przeziębieniem, grypą itp.), Stresem, gorączką i narażeniem na efekty toksyczne (na przykład dym papierosowy).
W ekstremalnych temperaturach (w gorącym południowym lub zimnym północnym klimacie) zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta o 30-50%. Im młodsze ciało, tym lepiej wchłaniane witaminy, więc u osób starszych ich zapotrzebowanie jest nieco wyższe.
Zostało udowodnione naukowo, że stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych obniża poziom witaminy C we krwi, aw konsekwencji zwiększa codzienne zapotrzebowanie na nią.
Przeciętnie dzienna norma fizjologiczna wynosi 60-100 mg. Dzienna dawka terapeutyczna wynosi 500-1500 mg. Dawka dzienna jest podzielona na kilka małych części i jest pobierana w ciągu dnia. Ponieważ organizm szybko zużywa powstałą witaminę C, bardziej przydatne jest utrzymanie jej stałej koncentracji.
Kwas askorbinowy (witamina C) na przeziębienia i grypę.Według niedawnego metaanalizie 30 wcześniej opublikowanych badań, które zostały przeprowadzone przez Cochrane Collaboration (międzynarodowa organizacja non-profit, której celem badania skuteczności urządzeń medycznych) na dobę (200 mg i więcej) witaminy C zimna lub grypy nie eliminuje, ale pomaga łagodzić objawy i skrócenie czasu trwania choroby. Badania również pokazały, że w normalnych warunkach eksploatacji witaminy C ryzyka zimno zmniejszona o 50%: Wyniki te są szczególnie ważne dla ludzi podatnych na silny stres fizyczny (np uczestnicy MARATONY) i długi pobyt w niskiej temperaturze otoczenia.
Potrzeba kwasu askorbinowego (witaminy C) występuje częściej niż w innych witaminach. Wynika to z faktu, że przy przeziębieniach i grypie, tworzy w organizmie kwaśne środowisko, którego wirusy nie lubią. W profilaktyce stosuje się dawkę 0,15-0,2 mg (3-4 tabletki) na dzień. Kwas askorbinowy na przeziębienia i grypę przyjmuje się 1 mg (20 tabletek) na dobę.
Vit C w produktach
Kwas askorbinowy w znacznej ilości znajduje się w owocach cytrusowych, warzywach, liściastych produktach roślinnych. Jest także bogata w melona, różne rodzaje kapusty, papryka, pomidory, pieczone w „jednolitych” ziemniaki, jabłka, morele, brzoskwinie, jagody - z czarnej porzeczki, truskawek. Aby uzupełnić kwas askorbinowy w przypadku grypy, możliwe jest również włączenie produktów pochodzenia zwierzęcego do diety, w szczególności do wątroby, nerek.
Witamina C wystepuje w ziołach, takich jak lucerna, dziewanny, Świetlik, korzenia łopianu, kopru, chmielu, mięty, pokrzywy, pietruszka, papryka czerwona, krwawnik, liść maliny, czerwonej koniczyny. Aby uzupełnić brakujące substancje na grypę i przeziębienie, można również użyć dzikiej róży, szczawiu.